Du trenger :
250 g melis
250 g smør
1 liter melk
100 g gjær
ca 1 , 5 kg hvetemel
kanel og sukker
perlesukker
vaniljekrem
Kok opp melk , melis og smør og avkjøl . Rør gjæren ut i den lunkne væska . Tilsett hvetemel og jobb til du har en fast og fin deig . Settes til heving på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse . ( ca 1 time )
Bruk en kjevle og kjevle ut til deigen er passe tjukk , pensle på smeltet smør , smør over et tynt lag med vaniljekrem , dryss til slutt over sukker og kanel . Rull deigen sammen til en pølse og del opp i ca like store stykker . Settes på brett med bakepapir til etterheving ca 30 - 40 min . Dekk til med et kjøkkenhåndkle.
Pensles med pisket egg , dryss over perlesukker . Stekes midt i ovnen på 225 grader , ca 7 - 10 min .
Du kan sjekke om de er nok stekte ved å dunke på undersiden av bollene , får du en hul lyd , er de ferdige .
Avkjøles på rist .
Nam, nam ... nystekte og varme .
Disse er geniale å fryse og er kjekke å ha på lur en dag en får uventet besøk og eller bare får lyst på noe godt . Med 4 unger i hus blir det ofte at vi pakker med oss niste og noe godt , og går ut på tur . Disse er gode å ha i sekken da ! :))
Jeg delte opp deigen og laget noen vanlige boller også . Kjempegode å spise som de er , fremdeles lunkne eller del i to og ha på smør og syltetøy , eller ost .
GOD SØNDAG ALLE SAMMEN ! :)
2 kommentarer:
For oss som er halvt eksilhaugesundere var det ekstra moro at denne oppskriften ble så vellykket!
Beste søte gjærbakstoppskrift vi har brukt!
Med hilsen fra Østland/Vestland :-)
åååå,så gøy å høre. Ja,det er en god oppskrift.Fikk den av en dame fra hjembygda mi for mange år siden og har alltid brukt den etterpå. Og å tilsette vaniljekrem i fyllet er jo bare himmelsk godt syns jeg :) Håper dere kan finne andre gode oppskrifter på bloggen min også .Tusen takk for god tilbakemelding :)
Legg inn en kommentar